محمد علی بهمنی

محمد علی بهمنی شاعر و ترانه سرای ایرانی متولد27 فروردین ماه سال 1321 در شهر دز فول می باشد , پدرش سوزنبان خطوط راه آهن بود , وی به دلیل شرایط مالی خانواده از هفت سالگی در چاپخانه مشغول به کار شد وی در سالهای کار در چاپخانه به طور اتفاقی با فریدون مشیری آشناشد و همین آشنایی باعث شد او کم کم وارد دنیای شعر شود و به تشویق مشیری دست به سرودن شعر زد بعدها آشنایی وی با منوچهر نیستانی باعث روی آوردن او به غزل شد همچنین به همراه دوست جوانش حسین منزوی جریانی را در شعر آنزمان به و جود آورد که باعث شد بسیاری از علاقمندان شعر فارسی به سبک سرودن اشعار به سمت غزل گرایش پید اکنند , محمدعلی بهمنی با مجموعه ی شعر “گاهی دلم برای خودم تنگ می شود” به عنوان چهره ای ماندگار درغزل امروز جایگاه خود را تثبیت کرد و بعد از آن با مجموعه های دیگر مهر تآییدی برای اثبات شایستگی خود را برای ثبت این جایگاه زد.

mohammad-ali-bahmani

بهمنی از سال 1345 همکاری خود را با رادیو آغاز نمود و پس از آن به شغل آزاد روی آورد ایشان تا سال 1352 در تهران و پس از آن در بندرعباس سکنی گزید. محمد علی بهمنی یکی از بهترین ترانه سرایان نسل معاصر است و تاکنون با بساری از هنرمندان معروف در عرصه موسیقی همکاری داشته است. که از شاخص ترین آنها می توان به زنده یاد ناصر عبداللهی اشاره نمود کتاب “امانم بده”
مجموعه ای ازبهترین ترانه های ایشان است که در سال 1380 منتشر شد . در سال های اخیر حضور محمد علی بهمنی در مجامع شعر امروز و مصاحبه هایی که وی درمورد شعر و ادبیات فارسی داشته است با بروز مسائل و حاشیه هایی همراه بوده است از جمله نظر او در مورد اشعار پست مدرن که وی با گفتن جمله”اگر حافظ هم امروز بود غزل پست مدرن می گفت”و همچنین حضور او در مراسم شعر خوانی نهم دی ماه و نامه نگاری بین او و یغما گلرویی و جوابیه وی به یغمایی با حاشیه ها و باز خورد های منفی و مثبتی روبه رو شده است.
وی که مدتی هم مسوولیت ریاست دفتر شعر و موسیقی و زارت ارشاد را بر عهده داشت در شهریور سال 1397 با انتشار مطلبی خداحافظی اش را از این منصب اعلام کرد بخش پایانی یادداشت وی چنین بود.

“من با آگاهی از اشتباهم (ریاست شورای ترانه) نه به دلیل اینکه شش ماه است که کارکنانم حقوقی دریافت نکرده اند؛فقط به این دلیل که دیگر مزاحم ترانه های ضعیف نباشم .با شرم خداحافظی می کنم”

محمد علی بهمنی در سال 1378 موفق به دریافت تندیس خورشید مهر به عنوان برترین غزل سرای ایران گردید در سال 1383 به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان در ششمین کنگره سراسری شعر و داستان جوان نکوداشت این شاعر برگزار شد,همچنین در کنگره سراسری شعر دفاع مقدس از ایشان تقدیر شد.

از استاد محمد علی بهمنی کتابهای زیر منتشر شده است :
باغ لال سال 1350 , دربی وزنی سال 1351 , گیسو , کلاه , کفتر سال 1356 , گاهی دلم برای خودم تنگ می شود سال 1369 , غزل سال 1377 , شاعر شنیدنی است سال 1378 , عشق است سال 1378 , نیستان سال 1379 , کاسه آب دیوژن امانم بده سال 1380 این خانه واژه های نسوزی دارد سال 1382 , چتر برای چه؟ خیال که خیس نمی شود سال 1387 , تازه ها سال 1387 , غزل زندگی کنیم سال 1392 و…

در زیر تعدادی از اشعار این شاعر بزرگ را با هم مرور می کنیم :


تا تو هستی و غزل هست دلم تنها نیست
محرمی چون تو هنوزم به چنین دنیا نیست

از تو تا ما سخن عشق همان است كه رفت
كه در این وصف زبان دگری گویا نیست

بعد تو قول و غزل هاست جهان را اما
غزل توست كه در قولی از آن ما نیست

تو چه رازی كه بهر شیوه تو را می جویم
تازه می یابم و بازت اثری پیدا نیست

شب كه آرام تر از پلك تو را می بندم
در دلم طاقت دیدار تو تا فردا نیست

این كه پیوست به هر رود كه دریا باشد
از تو گر موج نگیرد به خدا دریا نیست

من نه آنم كه به توصیف خطا بنشینم
این تو هستی كه سزاوار تو باز اینها نیست

“محمدعلی بهمنی “

تو را گم می كنم هر روز و پیدا می كنم هر شب
بدیناسن خوابها را با تو زیبا می كنم هر شب

تبی این گاه را چون كوه سنگین می كند آنگاه
چه آتشها كه در این كوه برپا می كنم هر شب

تماشایی است پیچ و تاب آتش ها …. خوشا بر من
كه پیچ و تاب آتش را تماشا می كنم هر شب

مرا یك شب تحمل كن كه تا باور كنی ای دوست
چگونه با جنون خود مدارا می كنم هر شب

چنان دستم تهی گردیده از گرمای دست تو
كه این یخ كرده را از بیكسی ها می كنم هرشب

تمام سایه ها را می كشم بر روزن مهتاب
حضورم را ز چشم شهر حاشا می كنم هر شب

دلم فریاد می خواهد ولی در انزوای خویش
چه بی آزار با دیوار نجوا می كنم هر شب

كجا دنبال مفهومی برای عشق می گردی ؟
كه من این واژه را تا صبح معنا می كنم هر شب

“محمدعلی بهمنی”

2 پاسخ

پیگیری‌ها

  1. […] ای بسیار با احساس با نام “تنهایی” شعر : محمد علی بهمنی با صدای زیبا و دلنشین : پرویز […]

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *